Itt vagyok, itt vagyok!!! Tudom, hogy nagyon kevés a poszt, de igyekszem, hogy sürübben tudjatok nálam is receptet olvasni.
Újra arra eszméltem, hogy szilvát lehet kapni, aminek egyenes velejárója, hogy eltelt a nyár. Sajnos. De nem keseregni kell, hanem gyorsan nekiállni és sütni egy nagyon finom szilvás sütit. A vanilia fagyiról azért ne feledkezzen meg senki, mielött nekiáll a sütésnek!
Hozzávalók:
500 g liszt
250 ml langyos tej
75-100 g cukor (ízlés szerint)
20 g élesztö
1 cs. vaniliáscukor
csipet só
2 tojás sárgája
reszelt citromhéj
50 g olvasztott vaj
1-1,5 kg szilva
fahéj
Édesmorzsa:
150 g liszt
50 g darált mandula
150 g cukor
100-150 g hideg vaj
A langyos tejben pici cukorral felfutattam az élesztöt. A lisztet tálba szitáltam. hozzáadtam a sót, cukrot, tojás sárgákat, citromhéjat. A lisztes keverék közepébe mélyedést készítettem, ebbe öntöttem a felfutott élesztötmajd dagasztani kezdtem. Dagasztás közben folyamatosan adtam hozzá z olvasztott vajat. Nem túl lágy tésztát kaptam, amit letakarva duplájára kelesztettem. Míg kelt a tészta a szilvát megmostam, kimagoztam és negyedekbe vágtam. Mikor megkelt a tészta, kivajazott, lisztezett alacsony tepsibe igazítottam a tésztát és sürün kiraktam a tetejét szilvával úgy, hogy a belsö felük nézzen felfelé. Megszórtam fahéjas cukorral, letakartam és további 20 percig kelni hagytam. Közben elkészítettem a morzsát: a száraz anyagokat összekevertem és annyi hideg vajat adtam hozzá, hogy morzsává álljon össze. Gyorsan kell dolgozni, mert a kéz melegétöl hamar olvad a vaj. (ha valaki nem akarja kézzel készíteni, vegye elö a késes robotgépet; pillanatok alatt elvégzi helyettünk a munkát!) Az elkészült morzsát rászórtam a szilva tetejére és 180°-ra elömelegített sütöbe toltam. 25-30 perc alatt sült készre. Vanilia fagylaltot kínáltam mellé.
Istenien néz ki, most kaptam én is 10 kiló szilvát, csak nincs időm feldolgozni 😦
Gesztike! nem tart sokáig és tényleg nagyon finom!