Hagyományos bajor vasárnap

Schweinebraten mit Kloß – Sertéssült gombóccal


Nálunk a vasárnapi ebédek szorosan összekapcsolódnak a húsleves, rántott hús/csirke párossal. Bajorországban pedig szinte elképzelhetetlen a vasárnap disznósült nélkül. Amikor elöször elémtették, én szentül meg voltam róla gyözödve, hogy ez nekem biztos nem fog bejönni.
És?????
Bejött! Nagyon ízlett már elsöre is. Azóta már én is rutinból készítem, természetesen váltakozva az otthon megszokott vasárnapi menüvel, – meg mással! 🙂
A bajor disznósült állandó kíséröje a gombóc és a szósz. A bajor gombóc 2 féle reszelt krumpliból készül – fele nyers, fele fött krumpli. Hála Istennek a tésztát már készen meg lehet vásárolni, mert a mindenféle kénnel való kezelgetés, hogy ne barnuljon meg a tészta – igazán nem lenne ínyemre.
Már minden magyarországi barátommal megkóstoltattam a sültet, s azóta nyaggatnak érte, mert ízlett mindenkinek. Tényleg finom.
kb. 1,5 kg csontos tarja (egyben!)

bors
örölt kömény
2 nagy fej vöröshagyma

A húst megmosom és mély tepsire fektetem. Alaposan besózom. Borsozom és megszórom örölt köménnyel. A hagymákat negyedekbe vágom és a hús mellé teszem. Sem vizet, sem zsíradékot nem teszek rá, csak így a hagymával betolom a sütöbe, kb. 180-200°-on addig sütöm, amíg a hagymák egészen sötét barnák, szinte feketék nem lesznek. (ettöl lesz a sürü szaft, a sütés végén). Ekkor annyi vizet öntök alá, hogy a húsnak kb. a feléig érjen és sütöt visszaállítom kb. 130-150°-ra.
2-3 óra, amíg a hús teljesen megpuhul. Lefedni nem kell.
Elektromos késsel vékonyan felszeletelem és a hús szaftjával tálalom. Ha nem elég sürü a szósz, egy pici étkezési keményítövel be lehet süríteni.


Advertisements
Kategória: bajor, föétel | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

8 hozzászólás a(z) Hagyományos bajor vasárnap bejegyzéshez

  1. Beatbull szerint:

    Ó, mily csodásak a bajor sültek 😉 S legalább szép szaftosra sütik a szó szerint ropogós sültet, nem szárazra, mint magyar ünnepségeken szokás… Nekünk mondjuk a ropogós finom bajor csülök még egy fokkal jobban ízlik 😉

  2. Mian szerint:

    beatbull! Díjazom az ízlésed! 🙂Sok finomság van azért erre is.

  3. Gyöngyi szerint:

    Kb. mennyi idő, míg csak a hagymával sül a hús? Letakarva pirítod az elején, vagy már akkor is lefeded? A barátnőm sütött már hasonlóan (isteni finom volt) de Ő az elején csak a húst körbepirította nagy lángon, serpenyőben, utána tepsibe, hagymával, köménnyel, és már fel is öntötte vízzel). Párolt káposztával, hagymás tört krumplival valami csoda:)

  4. Mian szerint:

    Gyöngyi! Nem, semmi extra! Csak egyszerüen a hagymával a befüszerezett húst betolom a sütöbe. Nem takarom le és magas höfökon kezdem sütni. Amíg megpirul az fél-egy óra (majd nem feketére) és akkor öntöm fel, de letakrni akkor sem kell. A höfokot rögtön visszaveszem és amíg teljesen meg nem puhul a hús. Az 2-3 óra, a hús nagyságától függ.

  5. Gyöngyi szerint:

    Köszönöm a választ!

  6. max szerint:

    Szia Ancsika! Rád is gondoltam szeretettel, ha lenne kedved a 7 dolog játékhoz. Részletek itt: http://href.hu/x/7b5iKöszönöm!

  7. csongi szerint:

    Nagggyon jól néz ki. Imádjuk a sült husit, úgyhogy nemsokára napirenden lesz! Köszi a receptet!

  8. Andrea szerint:

    Szia Kedves Nürnbergi Ancsika!
    Jó neked, hogy így tudtál alkalmazkodni a fränkische koszthoz, nekem még nem megy ennyire.
    A “Kniedle”-nek neki se állnék, ahogy a Schweininek se, én csak a rántott husos milliöben érzem jól magam. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s