Sült ricotta citromos mártással

Szerelem volt elsö látásra. Rögtön eldöntöttem, hogy mindenképp meg kell kóstolnom. Ma kerítettem rá sort, illetve már tegnap este elkezdtem, mert a ricottának ki kell csöpögnie, 1 éjjen át a hütöben. Már itt majdnem elment töle a kedvem, mert bizony reggel megdöbbenve tapasztaltam, hogy egy fia csöpp, de annyi sem volt az edényben, amit alátettem. Így csak annyit tettem, hogy az anyagot, amibe belehelyeztem a sajtot, jó erösen a nyakánál megcsavartam, így préseltem ki a folyadékot. Ebböl az a tanulság, hogy felesleges 1 nappal elötte megtenni az elökészületeket, mert elég pár perc is hozzá. A végeredmény, a sült ricotta pedig fenséges, teljes harmóniában a savanykás mártással. Jelentem: kenyeret alig rágtam hozzá.

1/2 kg ricotta
1 tojás
olivaolaj
1 kis csokor petrezselyem
2 e.k. kapribogyó
1 citrom héja és leve
só, bors

A recept szerint a ricottát szüröbe, de még jobb, ha sürü szövésü textiliába tesszük. úgy, hogy a leve lecsöpögjön. (én hagyományos tetra pelenkába tettem)
A sütöt elömelegítettem 200°-ra. Olivaolajjal kikenni egy tüzálló tálat. (én a Creme Brulée formákban sütöttem). A lecsöpögött, illetve kinyomkodott sajtot villával kissé összenyomkodtam, majd elkevertem benne egy tojást. Sóztam, borsoztam. Belekanalaztam a tálkákba és betoltam a sütöbe. Kb. 40 percig sültek; akkor jó, amikor a széle ill. a teteje kezd picit barnulni. A durvára vágott petrezselymet, a kapribogyót, a reszelt citromhéjat egy kis olivaolajjal és a citrom levével megpároltam. A sajtot egy tálra borítottam és rákanalaztam a mártást. Pirított bagettszeletek illenek hozzá.
Advertisements
Kategória: csöben sült, sajt, vacsora | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

14 hozzászólás a(z) Sült ricotta citromos mártással bejegyzéshez

  1. Gyöngyi szerint:

    A kép csodás lett – mint mindig, de én a ricottát kihagyom.. de jó, végre nem leszek éhes, ha jövök Hozzád:)))

  2. Mian szerint:

    Gyöngyi! :))))

  3. napmátka szerint:

    Hú, de guszta! Nagyon tetszik a kapribogyó társítása. Igazán különlegeset alkottál – bár én biztosan kenyereztem volna hozzá…

  4. Ízlésszindróma szerint:

    Nagyon érdekes, amikor először olvastam azt hittem, hogy édesség lesz, de sós:) nagyon közel áll hozzám mostanában ez az ízvilág. nagyon megkóstolnám, hozzáteszem, lehet, hogy édesen sem lenne rossz:)

  5. Mónika szerint:

    Izgalmas. Valamihez tudnád hasonlítani az ízét? El sem tudom képzelni.

  6. Mian szerint:

    Napamátka, azért morzsányi pirítos darabkákat csipegettem hozzá. 🙂

    Ízlésszindróma, rajta, próbáld ki!!! Nem tart sokáig és nagyon finom! 🙂

    Mónika! háááát!??? Sült sajt , de krémes a citromtól pedig fanyar. Nem igazán tudom mához hasonlítani.Megér egy misét!

  7. trinity szerint:

    Ancsi, ez már szinte fogyókúra, én is édességet kerestem:)))
    De ha sült sajt-azt nagyon szeretem!!!

  8. Ági, aki főz szerint:

    Az Ízvarázs könyvben van egy hasonló recept, ott borssal. Már ezer éve meg akarom csinálni, de mire odajutottam, megkeseredett a rikotta a hűtőben… na majd legközelebb. A te változatod eggyel több ok, hogy nekilássak.

  9. Mian szerint:

    Trinity, látod csinálok én mást is, nem csak édességet! 🙂

    Ági! láss neki, hamar kész és finom! 🙂

  10. Garffyka szerint:

    Ancsi, utolérhetetlen vagy 🙂

  11. szepyke szerint:

    Jó, legyen, rábeszéltél, kérek.
    De kérek hozzá kenyeret is. 😀

  12. Mian szerint:

    Garffykám pedig nem szaladok sehová :))

    Szepyke, legyen! 🙂 és még kenyeret is adok!

  13. Chef Viki szerint:

    Én is édességet vártam :-))

    Ez nagyon jó! Sült sajt, tunkolni pirítóssal…

  14. stampoasis (alias nokedli) szerint:

    nagyon izgalmasan hangzik. én majd kipróbálom.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s