Eper, málna, ribizli, cseresznye, sárgabarack – üvegbezárva

Hetek óta folyik a befözés a konyhámban. Folyamatosan, ahogy értek a gyümölcsök tettem el lekvárokat, dzsemeket. Szívem szerint sokkal többet szerettem volna, de vagy idöm nem volt, vagy nem kaptam megfelelö gyümölcsöt hozzá. És sajnos a kamrám sincs gumiból, helyhiánnyal is küszködök. Végülis elégedett vagyok magammal, mert most hátra dölve várhatjuk a telet. A rengeteg napsugár üvegbe zárva vár sorsára. Azért a szilvára még rákészültem és szorítok némi helyet neki. De azzal még várunk egy kicsit, hadd legyen még édesebb.


Málna dzsem

3 kg málna
1,5 kg 2:1 befözö cukor
1/2 tasak citromsav
A málnát alaposan megmostam, lecsepegtettem. Egy megfelelö méretü lábasba feltettem föni és megvártam, míg a gyümölcsök kissé szétföttek. Akkor hozzákevertem a cukrot és az utasításnak megfelelöen 3-5 percig lassú tüzön hagytam. Belekevertem a citromsavat. A közben képzödö habot kanállal leszedtem. Én szeretem, ha a magok benne vannak a lekvárban, így nem is paszíroztam át. Forrón, elöre nagyon gondosan kimosott és mikróban kifözött üvegekbe töltöttem. Miután a tetöket rácsavartam pár percre fejreállítottam az üvegeket. Bepakoltam egy kibélelt ládába és párnák között hagytam, hogy teljesen kihüljenek. Ez 2-3 nap. Ezután tettem öket a végleges helyükre.

Ribizli dzsem

2 kg ribizli
1 kg cukor
0,5 kg 2:1 befözö cukor
Itt kicsivel több cukrot használtam, mert nagyon savanyú volt a gyümölcs.
Az alaposan megmosott és leszárazott ribizlit a cukorral elkezdtem fözni. Egészen addig föztem, míg a szemek teljesen szét nem föttek. Akkor hozzáadtam a befözö cukrot és további 5 percig, az utasítás szerint jártam el. A továbbiakban ugyanúgy jártam el, mint a málnánál.

Sárgabarack lekvár

3 kg sárgabarack
1,5 kg cukor
1/2 tasak citromsav

Teljesen hagyományos módon föztem ezt a lekvárt. Arra nagyon kell ügyelni, hogy teljesen érett gyümölcsöt dolgozzunk csak fel. Én a héjját lehúztam, oly módon, hogy pár pillanatra forró vízbe dobtam a barackokat. Így könnyedén jött le a héjja. Kimagoztam és a cukorral addig föztem, míg a kellö sürüséget el nem érte. Azért az idövel vigyázni kell, mert túl sötét lesz a lekvár színe, ha hosszan fözzük. Citromsavat kevertem el a kész lekvárban, üvegekbe töltöttem és a szokásos módon hütöttem, 2-3 napig, a száraz dunsztban.


Konyakosmeggy

3 kg meggy
1,5 kg 2:1 befözö cukor
200 g 80%-os étcsokoládé
1,5 dl konyak

A meggyet megmostam, kimagoztam. Feltettem föni. Amikor már “pusszogott”, az álló mixerrel kicsit pürésítettem. Azért hagytam, hogy ebben is maradjanak kisebb-nagyobb gyümölcs darabok. Hozzáöntöttem a cukrot és 5 percig föztem. lehúztam a tüzröl, beletördeltem a csokoládét, ami szinte azonnal elolvadt a forró lekvárban. Hozzáöntöttem a konyakot és üvegbe töltöttem. A dunsztolás ugyanaz, mint az elözöekben.


Eper-málna-feketecseresznye dzsem

1 kg eper
1 kg málna
1 kg feketecseresznye
1 kg 2:1 befözö cukor
1 vaniliarúd magjai
5-6 szem szegfüszeg
fahéj

Minden gyümölcsöt alaposan megmostam, a cseresznyét kimagoztam. Legelöször a cseresznyét tettem a lábasba és kezdtem el fözni, mivel ez a “legkeményebb” gyümölcs. Miután kicsit szétfött, hozzáadtam az epret és a málnát is. Ízesítettem a vaniliával, a mozsárban porított szegfüszeggel és fahéjjal. Beleöntöttem a cukrot és 5 perc rotyogás után üvegekbe zártam az illatozó, csodás lekvárt.
Reklámok
Kategória: gyümölcs, lekvárok | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s