Almás-vörösáfonyás darázscsípés torta

Biztosan sokan ismeritek a klasszikus darázscsípés tortát, illetve süteményt. – Bár azt hiszem ez német recept. Otthon elötte sosem találkoztam vele sehol. Aki nem ismerné, az eredeti változat 2 puha réteg tészta (olykor kelt) között tejszínhabos töltelék, a tetején pedig pirított, karamellizált mandula szeletek. Most mégsem a hagyományos verziót készítettem, hanem egy gyümölcsökkel megbolondított változatát. A receptet egy német újságban találtam. (Backen Special 3/2009)

350 g liszt
325 g cukor
225 g vaj
6 tojás
1 cs. vaniliás cukor
1,25 kg alma
3 e.k. citromlé
200 g vörösáfonya
250 g túró
1 púpozott e.k. étk. keményítö
2 e.k. zsemlemorzsa
75 g tejszín
150 g mandulaforgács
porcukor

A lisztet, 150 g cukorral, 150 g hideg, felkockázott vajjal, 2 tojással és a vaniliás cukorral összegyúrtam, folpackba tekertem és 30 percre betettem a hütöbe. Közben az almát meghámoztam, félbe, majd negyedbe vágtam, magházát kiszedtem és vékony szeletekre vágtam. Meglocsoltam a citromlével. Az áfonyát megmostam, lecsepegtettem és apróra vágtam. A két gyümölcsöt összekevertem és félretettem. A túrót 100 g cukorral, a keményítövel és 4 tojással elkevertem. Kivajaztam és liszttel megszórtam egy 26 cm-es kapcsos tortaformát. Kivettem a tésztát a hütöböl és a felét egy alaposan meglisztezett deszkán 26 cm-re nyújtottam, majd a tortaformába igazítottam. A másik felét szintén kinyújtottam, kb. 7 cm-es csíkot vágtam belöle és a forma szélét kibéleltem vele. A két tészta találkozásánál az ujjammal alaposan lenyomkodtam, hogy a töltelék ne tudjon majd kifolyni belöle. Megszórtam a zsemlemorzsával, majd beleszórtam és eligazgattam a gyümölcsöket. A túrós masszát ráöntöttem. Elömelegíetett sütöben ( 175° légkeveréses) az alsó traktusban kb. 30 percig sütöttem.
Közben 75 g vajat, 75 g cukrot és a 75 g tejszínt összeföztem, majd elkevertem benne a mandulát. Ezt a mandulás masszát elsimítottam a torta tetején és visszatoltam a sütöbe, további 30 percre. (érdemes a sütöbe egy alufóliával bélelt tepsit tenni, a forma alá, hogy elkerüljük az esetleges kicsöpögést) 15 perc elteltével egy darab alufóliával letakartam a torta tetejét, így sütöttem tovább. A sütöböl kivéve rácson hagytam teljesen kihülni. A torta karimát levettem, a tortát tálra csúsztattam és a külsö peremét megszórtam porcukorral. Érdemes megvárni, míg teljesen kihül, mert csak akkor szeletelhetö szépen.

Advertisements
Kategória: gyümölcs, torták | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s