Narancsos-mákos kenyér

Ami inkább kalács. Csak hü szerettem volna maradni az eredeti névhez, ezért lett kenyér. Max barátunk által oly sokszor emlegetett román kelttésztás oldalon bukkantam a receptre és Edit barátnénk segítségével a recept is lefordításra került. Elsö olvasatra tudtam, hogy bizony ez a kelt rossz nem lehet, mert a narancs és mák páros már sokszor, sokféleképp bizonyított. Nem is nyúltam mellé. A nyers tészta állaga fantasztikus, élmény volt vele dolgozni. Már biztos említettem, hogy kifejezetten szeretek kelt tésztát csinálni. Az meg dupla öröm, ha jó állagú a tészta. Szinte elöre érzi az ember, hogy ez kisülve is nagyon jó lesz. Amikor pedig sütöbe került, na, hát akkor a hetedik menyországban éreztem magam. Olyan illatos volt a mák és a narancs együtt, hogy a sütö elött totyorogtam türelmetlenül, hogy végre hozzájussak. Kész szenvedés volt kivárni, hogy langyosra hüljön és végre megvághassam. Beváltotta minden várakozásomat, mert mesés. Söt, másnap is nagyon finom; nem szivacsos hanem puha. Nincs más hátra; tessék kipróbálni!

30 g élesztö
2 kanál barna cukor
3 narancs
4 k.k. mogyoróolaj
csipet só
100 ml tej
200 ml narancslé
2 e.k. mák (darálatlan)
500 g liszt
Az élesztöt la langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatam, majd beleöntöttem a kenyérsütögép tartályába. Ráöntöttem az olajat. A lisztbe belereszeltem 2 narancs héját, elkevertem benne a cukrot és egy csipetnyi sót is. Kifacsartam 3 narancsot, így 200 ml levet nyertem, ez is ment a tartályba. Majd a narancshéjas, cukros lisztet is beleöntöttem és dagasztottam, kelesztettem a tésztát. Mikor duplájára kelt, lisztezett deszkára borítottam, elfeleztem. Az egyik felébe belegyúrtam a mákot és kerekre nyújtottam.(1.) Félretettem. (2.) A mák nélküli tésztát is ugyanakkorára nyújtottam, mint a mákost. A két kerek, kinyújtott lapot egymásra fektettem, úgy, hogy a mákos volt alul. (3.) Kicsit nyújtottam még rajta, hogy a két tészta réteg összetapadjon, majd félbevágtam a tésztát. (4.) Elöször a baloldali részt bahajtottam középre, (5.) majd a jobboldalit szintén. (6.) Így jártam el a másik darab tésztával is. Mindkét copfot kissé megcsavartam és a 2 szálat összefontam. (7.) Sütöpapírral bélelt formába fektettem (8.) és hagytam a duplájára kelni. (9.) Ekkor cukros vízzel megkentem és elömelegített sütöben 170° fok (légkeveréses) 30 percig sütöttem. 15 perc után egy fóliával letakartam, mert nagyon pirult a teteje. Rácsra fektetve hagytam kihülni.

Advertisements
Kategória: kelt tészta, pékség | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Narancsos-mákos kenyér bejegyzéshez

  1. stampoasis szerint:

    hú, de ügyes vagy! a váltakozó képek fenn különösen tetszenek. nekem is ez a hátterem a kreatív blogomon:-)

  2. ancsika1 szerint:

    köszi! de még csak próbálkozom 🙂

  3. Limara szerint:

    Nagyon szép az új oldalad, itt is látogatód leszek minden nap! :))

  4. Reni szerint:

    Nahát Ancsika!
    Új oldal, új lendület.. 🙂
    Akkor újra hozzá kell adjalak, ugye?

  5. Flat Cat szerint:

    Nagyon tetszik! Narancs és mák együtt kelt tésztában csak jó lehet! Főleg, hogy narancslével készült a tészta is. Nagyon szeretem az ilyen recepteket, én biztosan ki fogom próbálni! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s