újra egy szilvás poszt

Kedves Olvasó! Remélem még nem unalmas újra valamilyen szilvás receptet olvasni; hiszen ez még csak a második. De nem akarlak benneteket elkeseríteni: lesz még! Rengeteg a szilva és én hiába kínálgatom a szomszédságnak, már nem kell senkinek. Egyszer sütöttek, az elég –mondják ök! Most gondolhatjátok, hogy miért nem fözök akkor lekvárt!? Azért nem, mert tavaly rengeteg lekvár készült, amiböl alig fogyott; helyem meg nincs már a kamrában. Ezért töröm a fejem nap nap után, hogy mit is csináljak még a szilvából. Mert sajnos elöbb-utóbb rám fog romlani, az pedig nagy kár lenne. Szívesen fogadok töletek ötleteket, recepteket, hogy mi legyen a szilvámmal!?

 

IMG_3817

 

Szilva-fahéj torta mandulával

IMG_3818

 

a tésztához:

4 tojás

180 g cukor

80 g liszt

1 t.k. sütöpor

50 g darált mandula

6 e.k. mandulalikör (Amaretto)

a krémhez:

1 cs. Bourbon vaniliáscukor

2 e.k. cukor

2 cs. zselatinfix

1 e.k. fahéj

600 g tejszín

3-4 e.k. szilvalekvár

a tetejéhez:

600 g szilva

2 cs. tortazselé

250 ml szilvalé

3 e.k. cukor

A sütöt elömelegítjük 180°-ra (légkeverésnél 160°). A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval habbá verjük. Amikor már keményedik a hab, folyamatosan hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Tovább keverve beledolgozzuk a sárgákat is. A lisztet, sütöport és a mandulát összekeverjük és beleforgatjuk a tojáshabba. A masszát egy sütöpapírral bélelt 24 cm átméröjü tortaformába simítjuk és kb. 25 percig sütjük. A tetejét azonnal meglocsoljuk 3 e.k. mandulalikörrel és hagyjuk teljesen kihülni. A vaniliás cukrot, a cukrot, a zselatinfixet és a fahéjat összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és beleforgatjuk a cukros keveréket. Az idöközben kihült tésztát kettévágjuk, az alsó lapot is meglocsoljuk mandulalikörrel. Megkenjük a szilvalekvárral és tortakarikát teszünk köré. Rásimítjuk a tejszín 2/3-át és 30 percre hidegre tesszük. Közben a szilvát megmossuk. kimagozzuk, felezzük. A szilvákkal kirakjuk a torta tetejét. A szilvalével elkeverjük a zseléport, hozzáöntünk még 250 ml vizet és elkeverünk benne 3 e.k. cukrot. Felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük.  Még forrón kanalanként a szilvára locsoljuk. Teljesen hagyjuk megdermedni. (én elözö nap készítettem) Tálalás elött levesszük a tortakarikát és a maradék tejszínnel bekenjük a torta oldalát.

 

IMG_3840

Kategória: gyümölcs, torták | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) újra egy szilvás poszt bejegyzéshez

  1. Moha szerint:

    Ancsi ez gyönyörű lett! Két kérdés: a félbevágott lap másik fele ugye a tejszínkrém tetejére kerül és erre jön a szilva? A zselatinfix alatt mit értesz?
    Azért kérdem, mert a nálunk is kapható Dr.Oetker Zselatin fixre azt írták, hogy amihez hozzáadom azzal még cukor nélkül kell összekeverni (a tejszínt habbá verni vele) majd a végén édesíteni.

    • ancsika1 szerint:

      Moha! igen! az elsö lapra jön a lekvár, arra a tejszín, majd lap újra és a szilva. Az megöntözve a zselével. A zselatinfix nálunk is a Dr. Ötkeres🙂 És úgy csináltam, ahogy írtam: összekevertem a cukrokat, meg a zseléfixet, úgy szárazon, majd a felvert tejsz´nbe öntöttem és még kb. 1 percig vertem együtt a habbal. ès kész!🙂

  2. trinity szerint:

    Ancsi, ez professzionális! Gratulálok, nagyon tudsz!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s