sütötökös mini sajttortácskák – avagy kalandom a tökkel

Találtam a receptet és beleszerettem. Eddig nem is lenne ezzel semmi baj, de megvalósítani nagyon nehéz volt. A világ legegyszerübb dolga sütötököt venni az évnek ebben a szakában. Otthon! De a külföldre szakadt hazánk lánya már az elsö lépésnél problémába ütközött, miszerint nincs sütötök!!! Egész délelött robogtam egyik hiperböl a másikba, majd következtek a török zöldségesek, de csak hokkaidót, vajtököt és társait, no meg  a kivájnivaló halloween tököt találtam mindenhol. Ez nem lehet igaz! Már késö délelött volt, amikor eszembe jutott, hogy ma piac is van, a városban, a fötéren. Újra kocsiba, rohanás a piacra – ha még nyitva van!? És találtam tököt. Ugyan nem épp olyan, mint otthon, de az asszonyság azt mondta, hogy ez sütnivaló tök. És még azt is elárulta, hogy: “képzeljem el, vannak, akik ebböl még süteményt is sütnek!” Milyen elvetemült emberek élnek a földön!!! Aztán, mint a mesében: hazahoztam a tököt és megsütöttem. Aztán még a sütemény is elkészült belöle, azt meg bizony mind megettük! Jó napom volt – happy and-el zárult.

 

IMG_4159

 

Alap:

130 g teljeskiörlésü keksz

2 e.k. barna cukor

2 e.k. olvasztott vaj

1 e.k. juharszirup

1/4 t.k. fahéj

1/8 t.k. örölt szerecsendió

Krém:

224 g krémsajt (Philadelphia)

35-40 g sült tök pürésítve

35-40 g barna cukor

1 tojás + 1 tojás fehérje

2 e.k. juharszirup

1/4 t.k. fahéj

1/8 t.k. örölt gyömbér

1/8 t.k. örölt szegfüszeg

Hab:

200 ml tejszín

porcukor

vanila eszencia

fahéj

Collagen1

 

Legelsö lépésként a tököt sütöben meg kell sütni. Ez tök függö, de mindenképp eltart egy darabig, míg kívül karemellizálódik és belül is tökéletesen megpuhul. Amíg sül a tök elkészíthetjük a tortácskák alapját. A kekszet késes darálóval ledarálni (ha nincs, akkor erös zacskóba tenni és adjunk neki a sodrófával, vagy a klopfolóval!) A keksz morzsához adjuk a barna cukrot, a fehéjat, a szerecsendiót és jól összekeverjük. Belecsurgatjuk a vajat és a juharszirupt. Én kézzel dolgoztam össze, mert nem áll nagyon össze; nem lesz egyöntetü massza, inkább morzsás marad. Egy muffinsütöt, mind a 12 mélyedését alaposan kivajazni és morzsát elosztani bennük. Kézzel, vagy kanállal nagyon alaposan belenyomkodni a formába. Amikor a tök megsült, pürésítjük.  majd a krémhez valókat egyöntetü masszává dolgozzuk és a kekszmorzsa tetejére kanalazzuk.( a tojásfehérjét verjük fel lazán habnak; nem kell robottal, elég csak villával kicsit felhabosítani) 180°-ra elömelegített sütöben kb. 15 percig sütjük. Nem kell megijedni, ha megrepedezik a teteje, ez így természetes. Kihülés után szebb lesz!🙂 Kivesszük a sütöböl és hülni hagyjuk. Ha már lehetséges, akkor óvatosan kiszedegetjük a formából és rácsra téve teljesen kihütjük. A tejszínt keményhabbá verjük a porcukorral, a vaniliával és a fahéjjal. Ebböl a habból halmozunk a teljesen kihült tortácskák tetejére. Aztán csak arra eszmélünk, hogy volt tortácska, nincs tortácska! Sütöttem én ma egyáltalán valamit???

 

IMG_4168

Kategória: sütemények, torták | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) sütötökös mini sajttortácskák – avagy kalandom a tökkel bejegyzéshez

  1. Bianka szerint:

    Csúcs nagyon jó képek és milyen finom lehet

  2. ancsika1 szerint:

    köszi Bianka!🙂 finom volt, igen!

  3. Hadarik Rita szerint:

    Egy fantasztikusan jó!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s