Alma charlotte mézzel és fahéjjal

Amikor elkezdtem sütni az almás süteményeket akkor már biztos, hogy a konyhába is beköszöntött az ösz. Egyre szegényesebb a zöldségesnél a gyümölcs kínálat. Lassan csak az alma, narancs és társai maradnak. Meg persze ne feledkezzünk meg a lekvárokról, beföttekröl. A rendes háziasszonyok most nyugodtan hátra dölhetnek, mert már a kamrában sorakoznak katonás rendben az üvegek és várják a sorukat. No meg persze számolhatunk még a fagyasztott gyümölcsökkel is. Azért nem is olyan elkeserítö a helyzet. Abból gazdálkodunk, amiböl lehet és  közben számoljuk a napokat (legalábbis én!), hogy mikor tavaszodik ki, hogy újra friss gyümölcsöket ehessünk.

 

IMG_4232

6 tojás

150 g cukor

150 g liszt

5 lap zselatin

4 nagy alma

40 g barna cukor

50 g méz

1 t.k. fahéj

IMG_4234

 

A sütöt eleömelegítjük 180°-ra (légkeveréses). A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat 3 e.k. vízzel és a cukorral 5 percig teljesen krémesre keverjük. Hozzá szitáljuk a lisztet és óvatosan beleforgatjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük és beleforgatjuk a lisztes masszába. Sütöpapírral bélelt sütölemezre simítjuk a tésztát és 8-10 percig, arany színüre sütjük. Hülni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütöpapírt. A zselatin lapokat beáztatjuk. Az almákat meghámozzuk, a magházakat kivágjuk és kockákra vágjuk. Az almát a barna cukorral 10-12 perc  alatt megpároljuk. Folyadék nem kell hozzá!!! Kicsit hülni hagyjuk, majd villával darabosra törjük. Kinyomkodjuk a zselatint és a még meleg almához keverjük. A mézet 20 ml forró vízzel elkeverjük és hozzáadjuk a fahéjat. A piskótát megkenjük a mézes folyadékkal és nagyobb darabokra vágjuk vagy tépkedjük. Egy 20 cm átméröjü tálat, vagy tortaformát kibélelünk folpackkal. Kb. a fele piskótával kibéleljük a formát, majd beletesszük az alma felét. Következik újra egy réteg piskóta, majd az alma másik fele. A tetejét újra piskótával fedjük le. Kb. 5 órát tegyük hideg helyre. A folpack segítségével egy tálra fordítjuk a tortát. Ízlés szerint tálaláskor még porcukorral meg lehet szórni.

Kategória: édességek, gyümölcs, sütemények | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Alma charlotte mézzel és fahéjjal bejegyzéshez

  1. Bianka szerint:

    Jaj de fantasztikus. Nem csak finom, de írtó guszta is

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s