Málna terrine csokládémoussal és mogyorós habcsókkal

Szerencsém volt, mert még kaptam friss málnát. És milyen érdekes, hogy ez az öszi málna sokkal édesebb, mint a nyári. Egy ültö helyemben meg tudtam volna enni az egészet, de hös voltam és csak pár szemecskét loptam el belöle. De ne keseredjen senki, ha már nem kap friss málnát, nyugodtan megfelel a célra a mélyhütött is. Elöre bocsátom, hogy komoly függöséget okoz ez az édesség is. Már persze csak annak, aki szereti a málnát a csokival.

 

IMG_4293

 

150 g málna (lehet fagyasztott is)

100 g örölt mogyoró

225 g tojásfehérje (kb. 8 tojás)

90 g porcukor

150 g étcsokoládé (tortabevonó)

3 lap zselatin

200 ml tejszín

3 e.k. málnapálinka

IMG_4297

 

Ha mélyhütött a málna elöször szobahömérsékleten engedjük fel és hagyjuk lecsöpögni. Ha friss, akkor mossuk meg. A sütöt melegítsük elö 100°-ra (légkeveréses) 120°-ra az elektromos sütöt. A mogyorót egy serpenyöben, zsíradék nélkül kicsit pirítsuk át. 75 g tojásfehérjét verjük kemény habbá, közben szitáljuk bele a porcukrot. Óvatosan, de határozott mozdulatokkal keverjük a tojáshabba a mogyorót. A habot egy sütöpapírral bélelt lemezre simítani 1 cm vastagon. 90 percig sütni, szárítani. (sütés közben többször résnyire nyitottam a sütö ajtaját, hogy tényleg száradjon a hab!) A csokit vízgöz fölött felolvasztani. A zselatint kevés vízbe beáztatni, a tejszínt kemény habbá verni. A pálinkát felmelegíteni, a zselatint kinyomkodni és feloldani benne. A maradék 150 g tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a felolvasztott csokit és a zselatint, majd végül a tejszín 3/4-ét. Egy hosszúkás formát (terrine) kibélünk folpackkal. A mogyorós habcsók lapot recés késsel 3 megfelelö méretü lappá vágjuk. Alulra lap kerül, majd váltakozva a  csokimoussal a formába rendezzük. Felülre lap kerüljön. Minimum 3 órára hütöbe kell tenni, fogyasztás elött. Tetejét a maradék tejszínnel és málna szemekkel dekoráljuk.

 

Nem bírom ki és mutatok pár öszi képet. Csodás a természet ilyenkor is. Fantasztikus szineket produkál.

IMG_4339ösz02 ösz01page

 

 

Kategória: gyümölcs, sütemények | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s