Tojáslikör-csokoládé torta

 

Régóta nem írtam, pedig lenne mit közzétennem. Kicsit összeszaladtak a dolgaim mostanában, de már látom a végét az alagútnak és hamarosan vissza tudok zökkenni a normál kerékvágásba. Addig próbálom magam utólérni itt, a blogon is. Szorgalmasan fotóztam az elmúlt idöben is és reményeim szerint még a receptekre is emlékszem. De a sort most a hétvégén készített tortával kezdeném, mert ez a legfrissebb és a legjobb tortám, a közelmúltból. Elsöre kicsit bonyolultnak tünt, amikor olvastam a receptet, de aztán menetközben kiderült, hogy nincs is benne semmi ördöngösség. Van benne viszont több mint 1 liter tejszín. Így a fogyókúrázók ezt most messziröl kerüljék el! Még nézni sem szabad nekik. Aki viszont nem fogyizik, próbálja ki, mert nagyon finom!

 

_MG_5759

Hozzávalók a piskótához:

4 tojás

175 g cukor

120 g liszt

1 cs. vaniliás pudingpor

1 t.k. sütöpor

a tojáslikörhabhoz:

250 g hideg tejszín

30 g zselatinfix (Dr. Oetker)

1 cs. vaniliás cukor

150 ml tojáslikör

a csokoládéhabhoz:

100 g étcsokoládé

100 g tejcsokoládé

600 g hideg tejszín

30 g zselatinfix

ezenkívül:

250 g hideg tejszín

125 ml tojáslikör

15 g zselatinfix

1 cs. vaniliás cukor

1 t.k. kakaópor

 

_MG_5746

 

Egy 26 cm átméröjü kapcsos tortaformát kivajaztam és kibéleltem sütöpapírral. A sütöt elömelegítettem 180°-ra. A tojásokat a habverö legmagasabb fokozatán 1 percig habosra kevertem. Hozzáadtam  a cukrot és további 2-3 percig kevertem, míg a cukor teljesen el nem olvadt. A lisztet, pudingport és a sütöport hozzászitáltam a tojáshoz és a legalacsonyabb fokozaton elkevertem. A masszát az elökészített formába öntöttem, elsimítottam és a sütö alsó traktusában kb. 25 percig sütöttem.

A sütöböl kivéve azonnal eltávolítottam a tortaforma peremét, majd egy sütöpapírral letakart rácsra borítottam, levettem a tortaforma alját is, de a papírt nem. Így hagytam teljesen kihülni. Csak amikor teljesen kihült, akkor húztam le a papírt. A piskótát 2x vízszintesen elvágtam (így 3 lapot kaptam) A középsö lapból kivágtam egy háromszögletü darabot és egy 20 cm átméröjü tálba igazítottam a lapot. Ha nem fedi be a tészta teljesen, vagy túl lóg a tálból, akkor természetesen még vágni kell belöle.

A tojáslikörhabhoz a tejszínt 15 g fixálóval és a vaniliás cukorral kemény habbá vertem. A tojáslikörhöz kézi habverövel hozzákevertem a 15 g fixálót, majd beleforgattam a felvert tejszínbe. A habot a kis tálba kanalaztam, a piskóta tetejére. Hütöbe tettem, kb. 30 percre, míg a hab teljesen meg nem keményedett.

Közben a csokoládéhabhoz a 2 féle csokoládét vízgöz fölött megolvasztottam és kihütöttem, de közben kavargattam és figyeltem, hogy ne keményedjen vissza  a csokoládé. Az alsó tortalapot egy tálra tettem, majd a tojáslikörhabos “kupolát” óvatosan a közepére helyeztem. Tortakarikát tettem köré.

A csokihabhoz felvertem a tejszínt a fixálóval együtt és a már kihült, de még folyékony olvasztott csokoládét beleforgattam. Ezt a csokis habot beleöntöttem a tortakarikába és elsimítottam. A felsö piskótalapot rátettem és kicsit lenyomkodtam. A tortát ajánlatos min. 2 órára hütöbe tenni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy sokkal finomabb, ha már elözö nap elkészítjük.

A dekoráláshoz eltávolítottam a tortakarikát. A tejszínt a fixálóval és a vaniliás cukorral kemény habbá vertem. A torta tetejét vékonyan bekentem ezzel a felvert tejszínnel, a maradékot pedig csillagcsöves habzsákba töltöttem.

3 e.k. tojáslikört elkevertem az átszitált kakaóporral és pici nylontasakba öntöttem, aminek apró lukat vágtam az egyik sarkában. A maradák tojáslikört elsímítottam a torta tetején. A kis tasakban lévö kakaós masszából spirált rajzoltam a tojáslikör tetejére, majd egy fogpiszkálóval megcsíkoztam. A habzsákba töltött tejszínnel körbenyomtam a torta alsó peremét és a tetejét is ezzel díszítettem.

 

_MG_5742

Kategória: torták | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

12 hozzászólás a(z) Tojáslikör-csokoládé torta bejegyzéshez

  1. Gesztenye szerint:

    Ancsika!
    Ez valami istenien néz ki. El tudom képzelni milyen finom. A formázás nagyon ötletes. Nem készítettél fázisfotót véletlenül? Már csak az ilyen szőkék miatt, mint én vagyok:-))

  2. ancsika1 szerint:

    Gesztikém! sajna nem készítettem fázis fotókat😦 de, ha valami nem tiszta, vagy nem érthetöen írtam le nagyon szívesen segítek!🙂 Ha van kedved és idöd csináld meg, mert isteni finom! És nem utolsó sorban kérlek privátban juttasd el nekem a címedet, mert csak akkor tudom neked a nyereményt postázni! :)))

  3. Gesztenye szerint:

    Ancsika!
    Milyen nyereményt? :-))

  4. duende szerint:

    Gyönyörű! És milyen finom lehet…

  5. Vicuska szerint:

    Gyönyörű alkotás, tekintettel a tojáslikőr imádatomra, az íze is bejön!🙂

  6. trinity szerint:

    First class, Ancsika!

  7. M szerint:

    Nyammm…! Igazán gusztusos!

  8. Éva szerint:

    Kedves Ancsika!

    A torta gyönyörű és biztos olyan finom is, szeretném elkészíteni.
    Sajnálom, de nekem a torta összeállítása nem teljesen világos, mi történik a tálra tett, középső lappal amiből (miért is?) kivágtál egy háromszöget.
    Tudom szégyen, hogy ilyen gyenge a képzelőerőm, de nagyon örülnék és megköszönném, ha
    segítenél
    Éva

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s