Elkényeztet ebben az évben minket az idöjárás. Emlékszem, sokszor ilynekor már hó is szokott esni, de legjobb esetben nagyon hideg van. Ellenben most tavasz van az öszben; épp tegnap láttam az egyik kertben nyílik az aranyesö. Ki is használjuk a szép idöt, amíg lehet és tettünk egy csodás kirándulást egy vadasparkba, Hundshauptenbe (Fränkische Schweiz –Frank Svájc). Öröm volt itt sétálgatni, élvezni a jó levegöt, meghökkenni, amikor töled pár centire egy egész özcsorda bukkan elö a semmiböl. Egyszerüen képtelenség volt betelni az öszi erdö látványával. Aztán mégis haza kellett térni, én pedig pillanatok alatt egy finom édességgel kényeztettem a megfáradt sereget. Csak azt használtam, amit itthon találtam, mégis egy testet-lelket melengetö füszeres deszert sikeredett.
maradék réteslap
4 db alma
3-4 szem szilva
olvasztott vaj
barna cukor
vanilia kivonat
örölt fahéj és szegfüszeg
pici rum
kb. 40 g darált mogyoró
Az almát meghámoztam, magházát kivágtam és apró kockákra vágtam. A szilvának is kiszedtem a magjait és ezt kisebb darabokra vágtam. Kevés vajat melegítettem, megszórtam barna cukorral, pár pillanatig karamellizáltam, majd rátettem a gyümölcsöket. Tettem bele fahéjat és szegfüszeget. Megpároltam, majd a tüzröl lehúzva belelöttyintettem egy kevés rumot és vanilia kivonatot. Amikor egy kicsit kihült belekevertem a mogyorót is. A réteslapot kb. 15×15 cm-es négyzetekre vágtam. Kivajaztam a formákat és beleigazgattam a lapokat úgy, hogy a szélein jócskán kilógjon a tészta. Belekanalaztam a gyümölcsös keveréket, visszahajtottam a réteslapot. Meglocsoltam olvasztott vajjal és a tetejére barna cukrot szórtam. Elömelegített (180°) sütöben addig sütöttem, míg szép aranybarna lett a teteje. Langyosra hütve fenséges volt.
Most pedig egy pár fotó – ami persze korántsem adja vissza a hangulatot, de mégis szép
Gyönyörű képek
elkészült, nagyon finom lett!!!
Kinga! nagyon örülök, hogy ízlett! 🙂
Gyönyörű a hely, elképesztő, hogy ezek az állatok mennyire nem félnek az emberektől. 🙂